Jak nie marnować jedzenia?
2 min readJeśli jesteś jak większość ludzi, prawdopodobnie walczysz o wykorzystanie żywności w swojej lodówce, zanim się zepsuje. Wydaje się, że za każdym razem, gdy próbujesz uniknąć marnowania żywności, wciąż jest coś, co zostaje wyrzucone pod koniec tygodnia. Choć łatwo jest winić nasze napięte harmonogramy za ilość wyrzucanego jedzenia, to nie jest to takie proste – nasza zbiorowa porażka jest kwestią osobistej odpowiedzialności. Nikt nie zmusza nas do kupowania więcej niż możemy wykorzystać i nikt nie powstrzymuje nas przed lepszym wykorzystaniem tego, co mamy.
Jak zatem ograniczyć marnowanie jedzenia?
Dotychczasowe nawyki bardzo trudno przełamać, bo chodzi o wygodę: sklepy spożywcze są otwarte do późna, więc ludzie mogą kupować rzeczy, gdy są zmęczeni po pracy. Dlatego warto mieć w lodówce kilka słoików, które są oznaczone dla określonych potraw: jeden dla pokrojonych owoców i warzyw, jeden dla ugotowanych resztek itp. W ten sposób zawsze będziesz mieć coś gotowego do jedzenia bez konieczności kupowania tych gotowych.
Druga wskazówka jest bardziej działaniem do podjęcia: spróbuj zaplanować małe wycieczki po mieście, gdzie możesz kupić trochę produktów z rynków rolnych i/lub sklepów spożywczych (lub nawet od sąsiadów) w drodze do domu. Z tych świeżych składników można łatwo zrobić piękną sałatkę lub ugotować pyszny makaron.
Kiedy gotujesz w domu, pamiętaj, aby zachować te kawałki warzyw w osobnej misce, aby nie zostały wyrzucone z resztą śmieci. Możesz je wykorzystać w sałatkach, zupach, makaronach i wszystkim innym! Więcej o zdrowszym trybie życia znajdziesz na stronie https://clevermedia.pl/ .