19 kwietnia 2024

Czym powinna charakteryzować się dobra kawa do ekspresu ciśnieniowego ?

2 min read

Wbrew pozorom nie trzeba być wyrafinowanym baristą, aby wiedzieć, że znalezienie dobrego smaku kawy jest nie lada wyzwaniem. Czynników charakteryzujących smak i aromat, jest o wiele więcej w przypadku kaw przeznaczonych do ekspresów, niż popularnych mieszanek instant. W marketach, jaki i w specjalistycznych sklepach, można nabyć niezliczone rodzaje mieszanek z ziaren kawowca. Smak jest uzależniony nie tylko od gatunku kawy, ale również od sposobu jej przechowywania i rodzaju ekspresu, w którym będzie przygotowywana.  

Czy każda kawa nadaje się do parzenia w ekspresie ?

Pożądany smak kawy jest w dużej mierze uzależniony od preferencji kawosza. Niektórzy poszukują odmian delikatnych, a inni preferują mocne i wyraziste smaki. Dobra kawa do ekspresu ciśnieniowego nie może być przygotowana z ziaren wypalanych na jasno. Napój przygotowany z jasnych ziaren będzie miał kwaskowaty posmak. Mniej wypalone ziarna mają destruktywny wpływ na młynki ceramiczne, ponieważ są bardzo twarde. Optymalne walory smakowe można uzyskać z gatunków ziaren, które są wypalane dłużej i mocniej. Dobra kawa musi być stosunkowo świeża, a czas magazynowania od wypalania, nie może przekraczać 4 miesięcy. 

Czy kawa ziarnista będzie smaczniejsza od mielonej ? 

Najlepszy smak kawy uzyskuje się z ziaren, które są świeżo zmielone. Bez względu na to jak dobrze zapieczętowana będzie kawa mielona, to nie uzyska się tak intensywnego smaku, jak w przypadku świeżo mielonych ziaren. Dobra kawa do ekspresu ciśnieniowego nie musi być droga, ponieważ satysfakcjonujący smak można wydobyć również z tańszych gatunków. Dla początkujących kawoszy najlepszym rozwiązaniem będzie parzenie kawy w ekspresie z wbudowanym młynkiem. Doświadczeni bariści mielą kawę w młynkach, które nie są zintegrowane z ekspresami, ale jest to czasochłonne.